Mindfulness in Organisaties

Steeds meer bedrijven en instellingen ontdekken dat mindfulness kan bijdragen aan vitaliteit, veerkracht, plezier, en emotionele stevigheid van medewerkers. Mindfulness maakt daarom – net als yoga – steeds vaker deel uit van vitaliteits- en burn-out-preventieprogramma’s.

Sinds 2011 hebben tal van Rotterdamse bedrijven en instellingen hun medewerkers in de gelegenheid gesteld de Bodhi Mindfulnesstraining (MBSR) te volgen. Om hen beter te leren omgaan met stress en werkdruk, maar hen ook buiten het werk beter in staat te stellen zorg te dragen voor de eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid.

De 8-weekse training ‘Mindful werken’

Naast de reguliere 8-weekse mindfulnesstraining biedt Bodhi speciaal voor de organisatiecontext de (eveneens 8-weekse) training ‘Mindful Werken’. Deze heeft in grote lijnen dezelfde opzet en thematiek, maar is meer toegespitst op de werkcontext dan op het persoonlijk leven. Een ander verschil is dat de training ‘Mindful Werken’ meer dan de ‘gewone’ mindfulnesstraining gericht is op het versterken van kwaliteiten, en minder op een werken vanuit knelpunten.
De 8-weekse training ‘Mindful Werken’ zoals Centrum Bodhi deze aanbiedt is ontwikkeld door het toonaangevende opleidingsinstituut Centrum voor Mindfulness, in Amsterdam.

Kernbegrippen zijn: focus, veerkracht, vitaliteit, (zelf)reflectie, versterken van kwaliteiten

8_2.mikis_mysterie
De training ‘Mindful Werken’ wordt gegeven door Mikis Stekelenburg. Mikis is opgeleid als organisatiesocioloog (Erasmus Universiteit), met ruim 15 jaar ervaring als trainer, adviseur (HRM), coach, yogadocent en mindfulnesstrainer. Hij is één van de oprichters/eigenaren van Centrum Bodhi.

Training Mindful Werken: ‘What’s in it?’ voor de medewerker?

Door een combinatie van kennisoverdracht, uitwisseling van ervaringen en ervaringsgerichte oefeningen worden één of meer van de volgende leerresultaten bereikt:

Training Mindful Werken: ‘What’s in it?’ voor de organisatie?

Medewerkers maar ook managers trainen in mindfulness biedt duidelijke voordelen voor de organisatie:

Wat we vaak zien is dat medewerkers al tijdens de training, maar ook na afloop, effectievere werkgewoonten gaan ontwikkelen.

Mindfulness in Organisaties (MiO) maakt organisaties en mensen toekomstbestendig

Mindfulness is een bewezen effectieve manier om stressbestendigheid en psychologisch kapitaal op te bouwen. Zelfvertrouwen, zelfkennis en optimisme spelen hierbij een belangrijke rol.

Daarnaast komt het aanbieden van mindfulnesstraining in het bijzonder tegemoet aan de aangetoonde behoefte aan zingeving en zelfontplooiing bij de ‘millenials’ (geboren tussen 1981 en 2000). In deze tijd en arbeidsmarkt van niet te onderschatten belang voor binding en behoud van ook deze medewerkers!

Behalve de 8-weekse groepstraining zijn er ook kortere ‘mindfulness-based’ interventies mogelijk, evenals individuele trajecten.

Neemt u contact op voor de mogelijkheden: mikis@centrumbodhi.nl