Waarom mindfulness?

In het dagelijks leven doen we veel dingen op de automatische piloot. We doen iets, maar zijn er niet bij aanwezig. Niet omdat we hiervoor kiezen, het gaat automatisch, onbewust.
Is dat erg? Als het gaat om autorijden of het verrichten van repeterende werk dan kan de automatische piloot voordelen hebben. Je hebt de ruimte om aandacht aan andere zaken te schenken. Helaas bestaan die ‘andere zaken’ een groot deel van de tijd uit allerlei vrij zwevende projecties op verleden en toekomst, waarvan wij als bedenker dan het middelpunt zijn. Dit soort mijmeren blijkt een enorme energieverslinder te zijn.
Het kan ook gemakkelijk (want automatisch) overgaan in piekeren. Omdat van de automatische piloot niet veel creativiteit bij het oplossen van problemen kan worden verwacht kom je vaak niet verder. Er worden rondjes gevlogen.
Intussen missen we een hoop, in de automatische piloot. De kleine dingen die het leven kleur geven, signalen van mensen in je omgeving, de volheid van het moment, een stoplicht.

Het beoefenen van mindfulness maakt je leven intenser. Door vaker bewust je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker, de geest wordt rustiger.