Yoga voor zwangeren

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Met de groei van een kindje in je buik verandert er in relatief korte tijd veel voor je. Niet alleen in fysiek opzicht maar ook geestelijk en emotioneel. Ontspanning is dan heel belangrijk, want als je ontspannen bent ga je makkelijker om met veranderingen en voel je beter aan wat je nodig hebt. Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling.

Zwangerschapsyoga is een specialisatie van hatha yoga. Het grondbegrip van yoga, de drie-eenheid lichaam-adem-bewustzijn, krijgt in de zwangerschap een diepere betekenis. Met yoga leer je in de eerste plaats te ontspannen. Want in de ontspanning ontstaat ruimte, hierin begint de bewustwording. Je wordt je bewust van jezelf, van je mogelijkheden en van wat je lichaam van je vraagt – zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. In de lessen leer je hoe je ontspanning tijdens de zwangerschap en de bevalling kunt toepassen zodat je ontspannen en met vertrouwen de bevalling tegemoet kunt zien.

Er wordt veel aandacht besteed aan adem-, aandachts- en ontspanningsoefeningen, houdingen om de weeën op te vangen, mogelijke baarhoudingen en eenvoudige massagetechnieken. Bij het oefenen staat de adem centraal, het is hét middel om je ergens bewust van te worden. Je leert de adem te gebruiken als middel om bewust ruimte te maken en te ontspannen, maar ook om met de adem je aandacht te richten en je kracht in te zetten. Door de herhaling zul je de oefeningen steeds intenser ervaren en meer als vanzelfsprekend kunnen toepassen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Instromen

De cursus zwangerschapsyoga is een doorlopende cursus. Je kunt starten vanaf het moment dat je 13 weken zwanger bent, instromen kan tot je 25e zwangerschapsweek. Om je de oefeningen echt eigen te maken is tijd nodig. Daarom is het aan te raden zo vroeg mogelijk te starten.

Partnerlessen

Elke laatste les van de maand is een partnerles. In deze les wordt aandacht besteed aan de rol van de partner tijdens de zwangerschap en de bevalling. Doordat je partner zelf bekend raakt met de (adem)oefeningen en de massagetechnieken, kan hij/zij beter aanvoelen wat je nodig hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling en hierin een actieve rol nemen.

Kosten

Voordat je besluit of je aan de cursus deel wilt nemen, kun je eerst een proefles volgen. De proefles kost €12,50. Schrijf je je vervolgens in voor de cursus, dan betaal je voor de hele cursus vooruit (€50 per maand), tot twee weken voor je uitgerekende datum. De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus zwangerschapsyoga. Je ontvangt daarom altijd een factuur die je bij je zorgverzekeraar kunt indienen.

De docenten

De cursus zwangerschapsyoga wordt gegeven door Fianne Mulder en Jantien Hadders. Zij zijn erkend hatha en zwangerschapsyogadocent en zijn aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Als je vragen hebt, of je wilt aanmelden voor de cursus, neem dan contact op met Fianne Mulder: fianne@centrumbodhi.nl