Hatha yoga mild

Milde hatha yoga is gebaseerd op de traditionele hatha yoga zoals deze bij Bodhi gegeven wordt. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Ervaring met yoga is niet nodig en bewegingsbeperkingen vormen geen probleem. Bij yoga ga je uit van de mogelijkheden die je hebt, in plaats van je te richten op de onmogelijkheden. Vanuit dit oogpunt wordt deze les ook aangeraden aan mensen die herstellende zijn of (tijdelijk) fysiek beperkt zijn*.

De les is opgebouwd uit staande, zittende en liggende oefeningen. Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. De oefeningen worden eerst dynamisch uitgevoerd, als voorbereiding tot de statische houding. In vergelijking met de ‘gewone’ hatha yoga zijn deze oefeningen zachter en subtieler van aard.
In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht, zowel op fysiek niveau (lichaam) als emotioneel (voelen) en geestelijk (bewustzijn). De adem is de dragende kracht van elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling. De oefeningen maken je bewust van de eenheid van lichaam en bewustzijn en je gebruikt daarbij de adem als middel om die verbinding in jezelf te ervaren.
Daarnaast doe je in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

*) Het is wel belangrijk dat je kunt traplopen, de zaal is namelijk alleen via een trap bereikbaar.