Waarom mediteren?

In het dagelijks leven zijn we met onze aandacht sterk gericht op de wereld buiten ons. Met geest en zintuigen reiken we bijna voortdurend uit naar datgene wat zich buiten ons bevindt, en vinden daar vaak van alles van.
In meditatie doen we het omgekeerde. We laten dagelijkse beslommeringen, meningen, analyses, et cetera los, en keren met onze aandacht naar binnen. We richten onze aandacht op een zelfgekozen object van meditatie (de adem, een mentaal beeld, een kaarsvlam) en proberen onze aandacht daar te houden.
Dat gaat meestal niet meteen vanzelf. Het is door te oefenen dat we de neigingen van de onrustige geest leren kennen en hanteren. Naarmate we hierin groeien neemt de kwaliteit van leven en van gedachten toe, worden we energieker, meer geconcentreerd en meer ontspannen.

15_1
verwachtingen en beslommeringen loslaten

Voor wie?

De cursus mediteren is er voor iedereen die kennis wil maken met wat mediteren is, hoe het werkt, en wat het je kan brengen. Ervaring met mediteren is niet vereist.

Je kunt de cursus volgen om beter te leren ontspannen bij een druk leven. Maar ook om jezelf beter te leren kennen, of meer inzicht te krijgen in je functioneren. Of vanuit een diep gevoelde behoefte je te bevrijden van dwangmatig denken.

Cursusinhoud: wat wordt geleerd?

De cursus mediteren biedt een kennismaking met wat mediteren is, hoe het werkt, en wat het je kan brengen. Doel van de cursus is de deelnemer in staat te stellen het mediteren ook na afloop van de cursus thuis voort te zetten.

Er wordt ingegaan op verschillende manieren en tradities van mediteren, maar de nadruk ligt op de beoefening. Daarbij wordt ook de nodige aandacht besteed aan een juiste, bij de persoon passende zithouding. Dat hoeft niet altijd op een kussentje te zijn, een stoel kan ook prima voldoen.

Praktische informatie

Op de agenda kun je de datums vinden voor de eerstvolgende cursus. Aanmelden kan via e-mail: mikis@centrumbodhi.nl of telefonisch: 010 2130889.