dinsdag 26 november 2019
t/m 28 januari 2020

19.30 uur – 21.45 uur

133_1.bodhi_nu_mikis

Bodhi Mindfulness training

In het dagelijks leven doen we veel op de automatische piloot. We zijn ergens mee bezig, maar zijn er niet echt bij aanwezig. We zijn met onze aandacht en onze gedachten ergens anders. We ontkoppelen onszelf op die manier van het moment, van het hier en nu.

Wat is mindfulness?

Mindfulness helpt ons weer bewust contact te maken met het concrete hier en nu. Mindfulness betekent letterlijk ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Het tegenovergestelde van de automatische piloot dus. Mindfulness gaat over de kunst om met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Over bewust keuzen kunnen maken in het moment, in plaats van ‘automatisch’ te reageren op prikkels uit je omgeving, of in jezelf.

Voor wie?

De Bodhi Mindfulness-training is bedoeld voor iedereen die zich bewust wil worden van zijn ingesleten patronen en automatismen, om er vervolgens iets aan te kunnen doen. Voor iedereen die zich minder wil laten meeslepen door zijn of haar eigen gedachten en emoties, of die van anderen. Zonder zich hiervoor te willen afsluiten! Door het beoefenen van mindfulness krijg je ook een scherper zicht op de werking van je eigen, menselijke geest.

Praktische informatie

De training Mindfulness bestaat uit 8 bijeenkomsten plus een onderhoud sessie ongeveer 2 maanden na de achtste bijeenkomst. De training wordt gegeven op dinsdagavonden van 19.30–21.45 uur. De laatste training van 2019 start op 26 november en vervolgens op 3, 10, 17 december en 7, 14, 21 en 28 januari 2020.

De kosten van de Mindfulness-training zijn € 395,– (incl. 21% BTW). De trainer is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN (cat. 2), check of je ziektekostenverzekeraar de training deels of geheel vergoedt!

Over de trainer

Mikis Stekelenburg (1969) is opgeleid aan de Erasmus Universiteit als organisatiesocioloog. Midden jaren 2000 verruilde hij zijn baan voor het ondernemerschap. Hij volgde in die jaren een tweetal trainersopleidingen, een coachopleiding, de 4-jarige yoga docentenopleiding van de Yoga Academie Nederland en een opleiding tot mindfulness-trainer.

Met ‘mindfulness’ kwam hij voor het eerst in aanraking eind jaren ’90. Hij volgde een 8-daagse aandachtstraining bij Elvira Wielinga (trainer en arts) en was diep geraakt door de houding waarmee mindfulness wordt beoefend, en door de kracht en eenvoud van de oefeningen.

Op dit moment is Mikis docent yoga en meditatie bij centrum Bodhi, waarvan hij één van de oprichters is.

Aanmelden kan via e-mail: mikis@centrumbodhi.nl of telefonisch: 010 2130889.

Wanneer: 8 dinsdagavonden vanaf 26 november en vervolgens op 3, 10, 17 december en 7, 14, 21 en 28 januari 2020.
Tijd: 19.30–21.45 uur
Kosten: € 395,– (incl. 21% Btw)
Bij annuleren korter dan 21 dagen voor aanvang van de training is de deelnemer 20% van het bedrag verschuldigd, bij annuleren korter dan 14 dagen voor aanvang 40%. Bij annulering na aanvang van de training is het volledige bedrag verschuldigd.
Aanmelden bij Bodhi Yoga en Mindfulness: mikis@centrumbodhi.nl
We nemen dan spoedig contact met je op.

maandag 02 december 2019
t/m 16 februari 2020

11.30 – 12.45 uur

119_1.babymassage_fianne_en_neele_prins

Bodhi cursus babymassage

Bij ayurveda vormt massage een belangrijk onderdeel van de (dagelijkse) verzorging van het lichaam, zeker ook bij baby’s. Door middel van massage geef je je baby liefde en aandacht, en daarnaast verbeter je zijn/haar bloedcirculatie, spijsvertering en lymfestroom. Je stimuleert daarbij ook het lichaamsgevoel van je baby (zoals ‘dit is de buitenkant van mijn lichaam’ en ‘die voet hoort ook bij mij’). Massage is een prachtige gelegenheid voor zowel de ouder als de baby om elkaar op liefdevolle wijze te leren kennen. Door regelmatig te masseren leer je de lichaamstaal van je kindje verstaan, geef je aandacht en leer je in te spelen op zijn/haar behoeften.

Net zoals bij de volwassenen is de ayurvedische babymassage een volledige lichaamsmassage, waarbij gebruik gemaakt van warme olie, zoals amandelolie. Omdat de allerjongste baby’s moeten leren wennen aan de specifieke aanraking, worden zij gemasseerd met een deegballetje. Hoe groter en steviger je baby wordt, hoe meer je direct met de handen gaat masseren. De massage volgt de ontwikkeling van je baby. In eerste instantie is de massage heel globaal, hoe meer je baby zich bewust wordt van de specifiekere onderdelen van zijn/haar lichaam, hoe gedetailleerder de massage wordt. Hoe globaal of gedetailleerd de massage ook is, altijd wordt het volledige lichaam gemasseerd.

De cursus babymassage bestaat uit drie lessen. In de eerste les leer je masseren met het deegballetje, bij de twee daarop volgende lessen masseer je met de handen. De eerste lessen worden dicht op elkaar gegeven. De derde les na ca 2 maanden. Dat geeft je tijd om je de basismassage eigen te maken. Als je kindje dan weer wat gegroeid is en het lichaamsbewustzijn steeds sterker wordt, volgt de derde en laatste les met een meer gedetailleerde massage.

Je ontmoet andere moeders/ouders en hun baby’s en er is ruimte onderling ervaringen en tips & trucs uit te wisselen. Na het masseren van de baby’s is er gelegenheid tot voeden en thee drinken en worden, als het moment het toelaat, enkele eenvoudige yoga-oefeningen voor de moeders aangereikt.

De cursus babymassage is bedoeld voor ouders met een kindje vanaf 4 weken tot 4 maanden oud bij aanvang van de cursus. Vaders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Wanneer: Les 1 op maandag 2 december van 11.30 – 12.45 uur, les 2 op maandag 16 december van 11.30 – 12.45 uur. De derde les op zondagochtend 16 februari van 11.00 – 12.15 uur
Kosten: € 90,– voor 3 bijeenkomsten incl. lesmateriaal, een flesje massage-olie, thee met lekkers.
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager
Aantal deelnemers: minimaal 4 baby’s, maximaal 6

zondag 08 december 2019
14.00 – 16.30 uur

145_1.ry_agenda_relax

XL Restorative Yoga – Claudia Heere

Last van een donkere dagen dip? Voel je je nog uitgeput als je wakker wordt? Heb je behoefte aan een moment voor jezelf, maar kom je er steeds niet toe? Doe je meer dan je kunt of moet?
Herkenbaar? Dan is Restorative Yoga wat jij nodig hebt!

Restorative Yoga is een zachte, verstillende yogavorm die nauwelijks inspanning van je vraagt. In de liggende en zittende yogaposes wordt het lichaam ondersteund door bolsters, dekens en (meditatie)kussens hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen.
Een ontspannen lichaam en de focus op de adem maken de weg vrij voor een innerlijk schouwen. Door de stilte in jezelf op te zoeken ontstaat er ruimte op verschillende niveaus: in het fysieke lichaam (houdingen), het energie/emotionele lichaam (voelen) en het mentale lichaam (denken).
De poses worden langer aangehouden –soms wel 15 minuten– zodat je voldoende tijd hebt om van de ‘doe-modus’ over te schakelen naar de ‘zijn-modus’.

Kernwoorden: onthaasten en ontspannen, zachtheid en zelfzorg, herstellen en helen, van buiten naar binnen.

Restorative betekent ‘herstellend’. Het herstelt het lichaam van de gevolgen van dagelijkse stress. Restorative Yoga is geschikt voor mensen met spanningsklachten en burn-out, maar ook bij oververmoeidheid, in een herstelproces van blessure of ziekte, bij overgangsklachten of hormonale disbalans. Eigenlijk voor iedereen die het wat rustiger aan zou moeten of willen doen.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zondag 8 december
Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur
Investering: € 27,50
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

vrijdag 13 december 2019
19.45 – 21.30

149_1.81_1_ad_4490

Helend Klankconcert – Roel Meelkop

Heerlijk ontspannen het weekend in? Kom naar een vrijdagavond-klankconcert bij Centrum Bodhi. Een heel aangename en niet-inspannende manier om de voorbije week helemaal los te laten, en je natuurlijke energie weer in balans te laten komen.

Wat is een helend klankconcert?

Een klankconcert duurt een kleine 2 uur, waarbij je de klanken liggend ondergaat. Liggend op een mat, desgewenst met een kussentje onder het hoofd. Na een korte begeleide meditatie kun je je overgeven aan de energie van de klanken van bronzen en kristallen klankschalen, gong, speciale trommels en nog andere instrumenten. De trilling van elk van deze instrumenten werken diep in op lichaam, geest en ziel.

De klanken hebben de potentie om te leiden tot volledige ontspanning, tot zogeheten ‘droomreizen of beeldreizen’, of simpelweg tot een heerlijke diepe slaap – terwijl de klanken hun helende werk doen.

Elke keer een uniek concert

De concerten worden regelmatig gehouden. Geen concert is hetzelfde.
De energie van het moment en van de groep bepaalt wat er gebeurt, en met welk resultaat. In die zin maken ook de deelnemers het elke keer weer tot een unieke gebeurtenis, een unieke ervaring. Even niets te hoeven doen, brengen of veroorzaken, alleen ontvangen.

Over Roel Meelkop

Roel Meelkop volgde zijn opleiding tot klankheler bij Hans Uijleman. Roel werkt al jaren lang op uiteenlopende manieren met klank en geluid, en gaf al vele concerten in binnen- en buitenland. Het helende aspect van de concerten is vrij recent een belangrijk aandachtspunt voor hem geworden.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 13 december
Tijd: 19.45 uur – 21.30 uur
Kosten: € 20,–
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager
Kijk ook eens op: quilaut.nl

Na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Het aantal deelnemers is beperkt!

zaterdag 14 december 2019
13.30 – 16.30 uur

146_1.adem-en-ademtherapie

Workshop Yoga en Adem – Fianne Mulder

Ademen is leven. Maar de adem is zoveel meer dan alleen de gasstofwisseling. De adem is het belangrijkste middel om prana, vitale levensenergie, in je op te nemen en verbindt als zodanig je innerlijke wereld met de wereld om je heen. In jezelf vormt de adem de verbinding tussen lichaam en geest, tussen voelen en denken, en van buiten naar binnen.

Zoals je denkt, zo adem je en zo voel je je
Zoals je ademt, zo denk je en zo voel je je
Zoals je je voelt, zo adem je en en zo denk je

In deze workshop leer je hoe de adem het lichaam en het denken met elkaar verbindt en hoe adem, voelen en denken elkaar onmiddellijk beïnvloeden.

De adem heeft alles te maken met spanning en ontspanning, zowel fysiek als in het denken. Je kunt de adem ervaren in verschillende gebieden in het lichaam. In elk gebied verbindt de adem je met andere kwaliteiten en emoties in jezelf. In het ene gebied ben je vaak meer thuis dan in het andere – wat zegt dit je? Hoe kun je jezelf krachtiger of juist meer ontspannen voelen in een bepaald gebied? Door middel van de adem breng je je aandacht naar binnen, verbind je denken met voelen en word je je hiervan bewust.

Na de introductie volgt een hatha yogales, waarin de verschillende ademgebieden ervaren worden. Aansluitend aan de workshop staat een kopje thee voor je klaar.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 28 september
Tijd: 13.30 uur – 16.30 uur
Investering: € 45,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

vrijdag 20 december 2019
19.30 – 21.30 uur

141_1.bodhi_tratak

XL yogales met Tratak meditatie – Fianne Mulder

Het licht in jezelf!
De winter is de periode waarin de natuur pas op de plaats maakt. Een moment van rust. Maar onder de oppervlakte gebeurt er alweer van alles om straks de groei in de lente en overvloed van de zomer te kunnen laten ontstaan.

Ook mensen hebben zo’n periode van rust en bezinning nodig. Af en toe even stilstaan, uit de hectiek, geeft rust. En rust brengt vaak onvermoede inzichten, ideeën en inspiratie voor de toekomst. De naar binnen gekeerde aandacht is nodig om het licht in jezelf te doen ontwaken.

De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. Daarna worden de dagen langzaamaan weer langer en keert het licht terug in de wereld. Om hierbij stil te staan en ook om het licht in jezelf aan te wakkeren, ben je op vrijdag 20 december van harte welkom bij deze speciale ‘Het licht in jezelf’ yogales met tratak-meditatie.

Wat gaan we doen?

In deze les zoeken we de rust, concentratie en het licht in onszelf met yoga- en ademoefeningen, gevolgd door een tratak-meditatie (Trataka). Trataka is zowel een reinigingsmethode voor de ogen, als een hulpmiddel om de concentratie te verhogen. De ogen reflecteren onze geest: is het denken onrustig, dan zijn de ogen ook onrustig. Door de ogen te reinigen van alles wat zich op het netvlies bevindt, en ze bewust een rustpunt te geven, wordt ook het denken rustiger. Vanuit deze innerlijke rust ontstaat innerlijke helderheid en inzicht. Het licht van buiten ontwaakt zo het licht in jezelf.

Er zijn verschillende soorten Trataka: je kunt je richten op een kaarsvlam, een stip op de muur, een yantra, de volle maan, de opgaande zon of een afbeelding. In deze XL-les doen we Trataka op de vlam van een ghee-lampje. Dit lampje maak je zelf. De vlam van een ghee-lampje is stil en helder. Door je te concentreren op de vlam wordt het denken rustiger. Het licht van de vlam verbindt je met het licht in jezelf, je innerlijk weten. En de warmte van de vlam, samen met het heldere licht, reinigt en verzacht de ogen.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 20 december
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur
Investering: €22,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager