zaterdag 25 januari 2020
13.00 – 16.00 uur

153_1.kundalini-specialbianca

Kundalini Yoga Special – Vrouwelijk leiderschap – Bianca Kalyan Shiva

“If you cannot be a national leader, be a local leader, be a community leader, be a street leader. Somehow as a woman be a leader of righteousness. Be a lighthouse.” – Yogi Bhajan

Wat betekent vrouwelijk leiderschap voor jou? Geloof jij dat vrouwelijk leiderschap iets goeds kan brengen in de wereld? Heb je het idee dat de kracht van vrouwen nog veel meer expliciet ingezet kan worden? Vraag je je af wat de vrouwelijke rol nu eigenlijk is als we het hebben over leiderschap?
Voel je je aangesproken door vrouwelijk leiderschap en zou je dit in yogische sfeer verder willen onderzoeken, dan is deze middag iets voor jou!

Kundalini Yoga bezit een rijkdom aan kryias, meditaties en mantra’s speciaal voor vrouwen. Volgens Yogi Bhajan, de man die de Kundalini Yoga naar het westen heeft gehaald, hebben vrouwen een speciale taak en verantwoordelijkheid in deze complexe tijd, the aquarian age, volgens de Kundaliniyoga.

Tijdens deze 3 uur durende workshop ervaren we wat Kundalini Yoga-oefeningen, meditiaties, mantra’s en diep werkende ontspanningsoefeningen voor ons kunnen betekenen om onze leiderschapskwaliteiten vruchtbaar in de wereld te zetten.
Kundalinienergie is hierin onze grootse kracht van creativiteit en bewustwording.

“Men cannot stop the Third World War. It is not in their cells. But women can. A man can love a child, but he doesn’t go through the labor pain. The solutions on this Earth are not in the hands of men. The solutions on this Earth are in the hands of the woman, in the psyche of the woman.”

Over Bianca Kalyan Shiva Kaur

Bianca (1959) is opgeleid aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Op deze Universiteit is zij inmiddels al 12 jaar werkzaam als docent persoonlijke bestaansethiek. Haar aandachtsgebieden zijn kritische organisatiestudies en moreel leiderschap.
Ook heeft zij haar eigen coaching en consultancy bedrijf ‘Humanistieke Werkpraktijken’ waar zij zich samen met cliënten buigt over vraagstukken rondom leven en werk.

Kundalini Yoga bracht vanaf 2013 een enorme sprong in Bianca’s persoonlijke groei. Haar bewustzijn, concentratie en ook vreugde in het leven heeft er een enorme boost door gekregen. Ze houdt van de liefdevolle confrontatie die de Kundalini Yoga teweeg kan brengen. En vindt het leuk en waardevol om thema’ s die Yogi Bhajan heeft nagelaten te verdiepen zoals vrouwelijk leiderschap, conflict hantering, bewustzijn in communicatie etc.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 25 januari
Tijd: 13.00 uur – 16.00 uur
Investering: € 45,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

vrijdag 31 januari 2020
t/m 20 maart 2020

11.00 – 12.30 uur

151_1.ry_child_agenda

Cursus Restorative Yoga – Claudia Heere

Restorative of Herstellende Yoga is een zachte yogavorm die zich richt op diepe ontspanning. Restorative Yoga helpt je opladen als ‘de batterij’ leeg is. Een aanrader voor een ieder die het wat rustiger aan zou moeten of willen doen.

Wat is het?

Restorative Yoga is een zachte, meditatieve yogavorm die nauwelijks inspanning van je vraagt. In de liggende en zittende yogaposes wordt het lichaam ondersteund door kussens, bolsters en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. Een ontspannen lichaam en de focus op de adem maken de weg vrij voor een innerlijk schouwen. Door de stilte in jezelf op te zoeken ontstaat er ruimte op verschillende niveaus: in het fysieke lichaam (houdingen), het energie/emotionele lichaam (voelen) en het mentale lichaam (denken). De poses worden langer aangehouden –soms wel 15 minuten– zodat je voldoende tijd hebt om van de ‘doe-modus’ over te schakelen naar de ‘zijn-modus’.

Voor wie?

Restorative betekent herstellend. Het herstelt je lichaam van de gevolgen van dagelijkse stress en ondersteunt het zelfhelend vermogen. Restorative Yoga is geschikt voor mensen met spanningsklachten en burn-out, maar ook bij oververmoeidheid, in een herstelproces van blessure of ziekte, bij overgangsklachten of hormonale disbalans. Eigenlijk voor iedereen die het wat rustiger aan zou moeten of willen doen.

Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen, herstellen en helen, van buiten naar binnen.

Wanneer?

Restorative Yoga wordt aangeboden in een blok van 7 lessen van elk anderhalf uur, in een kleine groep.
De lessen wordt gegeven op vrijdagochtenden van 11u00 tot 12u30. We starten op 31 januari vervolgens op 7, 14, 21 februari en 6, 13, 20 maart.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: 7 vrijdagochtenden vanaf 31 januari, vervolgens op 7, 14, 21 februari en 6, 13, 20 maart.
Tijd: 11.00 uur – 12.30 uur
Investering: €105,– early-bird voor 6 januari, daarna €119,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

zondag 02 februari 2020
11.00 – 13.00

152_1.rianne_stiltewandeling

Stiltewandeling – Rianne Collignon

Samen met anderen stil zijn te midden van de stad. In stilte buiten zijn, met aandacht voor jezelf, het lopen de omgeving. Onder begeleiding van Rianne Collignon van ‘Stilte in elke stap’ kun je ervaren wat dat met je doet.

Stil zijn. Vertragen. Voelen dat je voeten in contact zijn met de grond, dat de wind langs je huid strijkt en je haren in beweging brengt. Door stil te zijn, te vertragen en aandachtig je zintuigen te gebruiken, merk je op wat er nu is. Rianne nodigt je uit om mee naar buiten te gaan en in elke stap aan te komen waar je bent.

De wandeling begint en eindigt met meditatieve oefeningen. Tijdens de wandeling nemen we een paar keer de tijd om bewust stil te staan, om vanuit wat je dan ervaart weer verder te lopen.

Na afloop van de wandeling drinken we thee bij Bodhi en is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Over Rianne

De stiltewandeling wordt verzorgd door Rianne Collignon. Zij is yogadocent, natuurcoach in opleiding, stilteliefhebber- en ambassadeur. Tijdens bewust stille buitenactiviteiten neemt Rianne mensen van ‘buiten’ mee naar ‘binnen’. Want werkelijke stilte is innerlijke stilte.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zondag 2 februari
Tijd: 11.00 uur – 13.00 uur
Kosten: € 22,50
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager
Kijk ook eens op: riannecollignon.nl

We wandelen in een kleine groep!

Na de wandeling staat de thee klaar.

zondag 09 februari 2020
11.00 – 13.30 uur

110_1.surya-namaskar-bai-tap-phat-trien-chieu-cao-hieu-qua-1

XL yogales – Surya Namaskara / Zonnegroet – Fianne Mulder

In de yogatraditie wordt de Zonnegroet (Surya Namaskar) ’s ochtends rond zonsopgang beoefend om het lichaam en de adem te vitaliseren, om de zon – als brenger van leven en energie – te eren, en om de zonkracht in jezelf aan te wakkeren 

In deze XL-yogales leer je de klassieke uitvoering van de Zonnegroet. Je leert de afzonderlijke houdingen en de effecten op lichaam, adem en bewustzijn. Ook worden de mantra’s die de houdingen begeleiden geoefend. Door deze surya-mantra’s te chanten tijdens de houdingen wordt de zonnegroet op fysiek, emotioneel en spiritueel gebied verdiept. 

Deze XL-les wordt gegeven door Fianne Mulder en is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over de zonnegroet, over de uitvoering van de 12 houdingen, over de achtergronden bij de serie bezien vanuit de yogatraditie. Of wellicht als voorbereiding op Yoga Stops Traffick op 15 maart a.s. Op die dag doen we 108 zonnegroeten (met de mantra’s live gezongen) voor Stichting Odanadi. De opbrengsten hiervan gaan volledig naar deze stichting in haar strijd tegen vrouwen- en kinderhandel in India. 

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 9 februari
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Investering: € 25,–
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager

Halverwege de les is er een korte pauze met thee en fruit.

vrijdag 21 februari 2020
19.45 – 21.30

154_1.81_1_ad_4490

Helend Klankconcert – Roel Meelkop

Heerlijk ontspannen het weekend in? Kom naar een vrijdagavond-klankconcert bij Centrum Bodhi. Een heel aangename en niet-inspannende manier om de voorbije week helemaal los te laten, en je natuurlijke energie weer in balans te laten komen.

Wat is een helend klankconcert?

Een klankconcert duurt een kleine 2 uur, waarbij je de klanken liggend ondergaat. Liggend op een mat, desgewenst met een kussentje onder het hoofd. Na een korte begeleide meditatie kun je je overgeven aan de energie van de klanken van bronzen en kristallen klankschalen, gong, speciale trommels en nog andere instrumenten. De trilling van elk van deze instrumenten werken diep in op lichaam, geest en ziel.

De klanken hebben de potentie om te leiden tot volledige ontspanning, tot zogeheten ‘droomreizen of beeldreizen’, of simpelweg tot een heerlijke diepe slaap – terwijl de klanken hun helende werk doen.

Elke keer een uniek concert

De concerten worden regelmatig gehouden. Geen concert is hetzelfde.
De energie van het moment en van de groep bepaalt wat er gebeurt, en met welk resultaat. In die zin maken ook de deelnemers het elke keer weer tot een unieke gebeurtenis, een unieke ervaring. Even niets te hoeven doen, brengen of veroorzaken, alleen ontvangen.

Over Roel Meelkop

Roel Meelkop volgde zijn opleiding tot klankheler bij Hans Uijleman. Roel werkt al jaren lang op uiteenlopende manieren met klank en geluid, en gaf al vele concerten in binnen- en buitenland. Het helende aspect van de concerten is vrij recent een belangrijk aandachtspunt voor hem geworden.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 21 februari
Tijd: 19.45 uur – 21.30 uur
Kosten: € 22,50
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager

Na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Het aantal deelnemers is beperkt!

dinsdag 03 maart 2020
t/m 21 april 2020

19.30 uur – 21.45 uur

133_1.bodhi_nu_mikis

Bodhi Mindfulness training – Mikis Stekelenburg

In het dagelijks leven doen we veel op de automatische piloot. We zijn ergens mee bezig, maar zijn er niet echt bij aanwezig. We zijn met onze aandacht en onze gedachten ergens anders. We ontkoppelen onszelf op die manier van het moment, van het hier en nu.

Wat is mindfulness?

Mindfulness helpt ons weer bewust contact te maken met het concrete hier en nu. Mindfulness betekent letterlijk ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Het tegenovergestelde van de automatische piloot dus. Mindfulness gaat over de kunst om met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Over bewust keuzen kunnen maken in het moment, in plaats van ‘automatisch’ te reageren op prikkels uit je omgeving, of in jezelf.

Voor wie?

De Bodhi Mindfulness-training is bedoeld voor iedereen die zich bewust wil worden van zijn ingesleten patronen en automatismen, om er vervolgens iets aan te kunnen doen. Voor iedereen die zich minder wil laten meeslepen door zijn of haar eigen gedachten en emoties, of die van anderen. Zonder zich hiervoor te willen afsluiten! Door het beoefenen van mindfulness krijg je ook een scherper zicht op de werking van je eigen, menselijke geest.

Praktische informatie

De training Mindfulness bestaat uit 8 bijeenkomsten plus een onderhoud sessie ongeveer 2 maanden na de achtste bijeenkomst. De training wordt gegeven op dinsdagavonden van 19.30–21.45 uur. De training start op 3 maart en vervolgens op 10, 17, 24 , 31 maart en 7, 14, 21 april 2020.

De kosten van de Mindfulness-training zijn € 395,– (incl. 21% BTW). De trainer is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN (cat. 2), check of je ziektekostenverzekeraar de training deels of geheel vergoedt!

Over de trainer

Mikis Stekelenburg (1969) is opgeleid aan de Erasmus Universiteit als organisatiesocioloog. Midden jaren 2000 verruilde hij zijn baan voor het ondernemerschap. Hij volgde in die jaren een tweetal trainersopleidingen, een coachopleiding, de 4-jarige yoga docentenopleiding van de Yoga Academie Nederland en een opleiding tot mindfulness-trainer.

Met ‘mindfulness’ kwam hij voor het eerst in aanraking eind jaren ’90. Hij volgde een 8-daagse aandachtstraining bij Elvira Wielinga (trainer en arts) en was diep geraakt door de houding waarmee mindfulness wordt beoefend, en door de kracht en eenvoud van de oefeningen.

Op dit moment is Mikis docent yoga en meditatie bij centrum Bodhi, waarvan hij één van de oprichters is.

Aanmelden kan via e-mail: mikis@centrumbodhi.nl of telefonisch: 010 2130889.

Wanneer: 8 dinsdagavonden vanaf 3 maart en vervolgens op 10, 17, 24 , 31 maart en 7, 14, 21 april 2020
Tijd: 19.30–21.45 uur
Kosten: € 395,– (incl. 21% Btw)
Bij annuleren korter dan 21 dagen voor aanvang van de training is de deelnemer 20% van het bedrag verschuldigd, bij annuleren korter dan 14 dagen voor aanvang 40%. Bij annulering na aanvang van de training is het volledige bedrag verschuldigd.
Aanmelden bij Bodhi Yoga en Mindfulness: mikis@centrumbodhi.nl
We nemen dan spoedig contact met je op.

woensdag 04 maart 2020
t/m 08 april 2020

18.00 – 19.00

131_1.monkey_mind_1

Bodhi cursus mediteren – Mikis Stekelenburg

Herken je het? Uiteenlopende gedachten die ronddwarrelen in je geest. Gedachten die je het zicht benemen op wat je werkelijk wil, wat je werkelijk te doen staat? Voor het verwerven van een heldere geest is recreatieve ontspanning alleen niet voldoende, hiervoor is het nodig dat de geest getraind wordt. Meditatie is hiervoor een aloude en bewezen methode.

Waarom mediteren?

In het dagelijks leven zijn we met onze aandacht sterk gericht op de wereld buiten ons. Met geest en zintuigen reiken we bijna voortdurend uit naar datgene wat zich buiten ons bevindt, en vinden daar vaak van alles van.
In meditatie doen we het omgekeerde. We laten dagelijkse beslommeringen, meningen, analyses, et cetera los, en keren met onze aandacht naar binnen. We richten onze aandacht op een zelfgekozen object van meditatie (de adem, een mentaal beeld, een kaarsvlam) en proberen onze aandacht daar te houden.
Dat gaat meestal niet meteen vanzelf. Het is door te oefenen dat we de neigingen van de onrustige geest leren kennen en hanteren. Naarmate we hierin groeien neemt de kwaliteit van leven en van gedachten toe, worden we energieker, meer geconcentreerd en meer ontspannen.

Voor wie?

De Bodhi Cursus Mediteren is er voor iedereen die wil kennismaken met wat mediteren is, hoe het werkt, en wat het je kan brengen. Ervaring met mediteren is niet vereist. Je kunt de cursus volgen om beter te leren ontspannen bij een druk leven, om je concentratievermogen te versterken, om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Of vanuit een behoefte je te bevrijden van dwangmatig denken.

Wat wordt geleerd?

Tijdens de cursus wordt ingegaan op verschillende technieken en tradities van mediteren, maar de nadruk ligt op het doen, op de beoefening. Dat betekent ook aandacht voor een bij jou passende zithouding. Doel van de cursus is de deelnemer in staat te stellen het mediteren na afloop van de cursus thuis zelfstandig voort te zetten. Dat betekent ook aandacht voor een juiste, bij de persoon passende zithouding. Als het lukt, op een meditatiekussen, maar een stoel kan ook prima voldoen.

Wanneer: 6 woensdagavonden 4, 11, 18, 25 maart en 1, 8 april
Tijd: 18.00-19.00 uur
Investering: €99,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

zondag 15 maart 2020
13.00 – 15.30 uur

107_1.yst2017

Yoga Stops Traffick 2020

Via een wereldwijde zonnegroet op 15 maart 2020 verenigt Yoga stops traffick yoga beoefenaars over de hele wereld om samen mensenhandel (human trafficking) in India een halt toe te roepen.

In India zijn zeker meer dan 3 miljoen vrouwen en kinderen slachtoffer van mensenhandel. Zij worden bijvoorbeeld misbruikt als slaaf in de huishouding, als prostituee, als bedelaar of als orgaandonor.
De organisatie Odanadi redt slachtoffers, biedt opvang en voert campagne ter bestrijding van mensenhandel. Odanadi betekent een maatje in het Nederlands.

Bodhi steunt Yoga stops traffick 2020

Met onze deelname aan Yoga stops traffick vragen wij je aandacht voor de enorme omvang van uitbuiting van vrouwen en kinderen in India. Tevens ondersteunen we het werk van Odanadi. De opbrengsten en donaties uit Yoga stops traffick 2020 worden besteed aan reddingsacties, opvang en scholing van slachtoffers en de campagne om mensenhandel te bestrijden.

Vanuit India wordt het startsein gegeven voor de Yoga stops traffick -aktie. Het evenement daar wordt geleid door slachtoffers van mensenhandel.

Yoga stops traffick bij Bodhi yoga en mindfulness

13u00 kick-off presentatie van Odanadi NL
13u30 Start 108 zonnegroeten

Om 13u00 opent Odanadi NL Yoga stops traffick 2020. Aansluitend starten we dan met de zonnegroeten. De 108 groeten worden gezamenlijk uitgevoerd en begeleid door de Surya Mantras. Een countdown houdt de telling bij van 108 tot 0.
De zonnegroet die op 10 maart bij Bodhi wordt gedaan is een klassieke zonnegroet. Uiteraard ga je zover mee als je kunt, respecteer je grenzen.

Tip: Het uitvoeren van 108 zonnegroeten is niet niks, ook niet voor meer geoefende yoga-beoefenaars. Je kunt daarom ook meedoen met 2 of 3 personen, en elkaar in estafette afwisselen.

Sponsoren en doneren

  • Deelnemers aan de 108 zonnegroeten doneren € 10,– (of meer) aan Odanadi.
  • Als je zelf niet kunt deelnemen, kun je wel andere deelnemers sponsoren.
  • Als je zelf meedoet aan de zonnegroeten kun je vrienden of collega’s vragen om jou te sponsoren!
    Als bijvoorbeeld 4 personen jou sponsoren levert dat 4×10= €40,– op voor het goede werk van stichting Odanadi – Odanadi betekent niet voor niets maatje ;-)
  • De estafette vorm. Zoek je maatjes! En doe samen 108 zonnegroeten.

Niet meedoen, niet sponsoren maar de actie wel steunen kan ook:
Je kunt een bedrag in de actiepot op de balie stoppen of overmaken op Triodos bankrekeningnr 198572751 o.v.v. YST2020

Kan ik ook gewoon komen kijken? Of aanmoedigen?

Jazeker, ook hiervoor ben je van harte welkom! We hebben graag een volle bak, en de deelnemers kunnen wat support goed gebruiken! Ook hierbij hoort natuurlijk een donatie voor YST2020.

Wanneer: zondag 15 maart van 13.00 tot 15.30 uur
Kosten: minimum donatie € 10,– meer mag altijd
Aanmelden: via Bodhi Yoga en Mindfulness “Bodhi.fitmanager”:
Meer weten: www.yogastopstraffick.org en www.odanadi-nl.org