zondag 31 januari 2021
14.00 – 16.15 uur

141_1.bodhi_tratak

XL yogales met Tratak meditatie – Fianne Mulder

Het licht in jezelf!
De winter is de periode waarin de natuur pas op de plaats maakt. Een moment van rust. Maar onder de oppervlakte gebeurt er alweer van alles om straks de groei in de lente en overvloed van de zomer te kunnen laten ontstaan.

Ook mensen hebben zo’n periode van rust en bezinning nodig. Af en toe even stilstaan, uit de hectiek, geeft rust. En rust brengt vaak onvermoede inzichten, ideeën en inspiratie voor de toekomst. De naar binnen gekeerde aandacht is nodig om het licht in jezelf te doen ontwaken.

Om het licht in jezelf aan te wakkeren, ben je op zondag 31 januari van harte welkom bij deze speciale ‘Het licht in jezelf’ yogales met tratak-meditatie.

Wat gaan we doen?

In deze les zoeken we de rust, concentratie en het licht in onszelf met yoga- en ademoefeningen, gevolgd door een tratak-meditatie (Trataka). Trataka is zowel een reinigingsmethode voor de ogen, als een hulpmiddel om de concentratie te verhogen. De ogen reflecteren onze geest: is het denken onrustig, dan zijn de ogen ook onrustig. Door de ogen te reinigen van alles wat zich op het netvlies bevindt, en ze bewust een rustpunt te geven, wordt ook het denken rustiger. Vanuit deze innerlijke rust ontstaat innerlijke helderheid en inzicht. Het licht van buiten ontwaakt zo het licht in jezelf.

Er zijn verschillende soorten Trataka: je kunt je richten op een kaarsvlam, een stip op de muur, een yantra, de volle maan, de opgaande zon of een afbeelding. In deze XL-les doen we Trataka op de vlam van een ghee-lampje. Dit lampje maak je zelf. De vlam van een ghee-lampje is stil en helder. Door je te concentreren op de vlam wordt het denken rustiger. Het licht van de vlam verbindt je met het licht in jezelf, je innerlijk weten.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zondag 31 januari
Tijd: 14.00 uur – 16.15 uur
Investering: €25,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.tickets

zondag 14 februari 2021
13.30 – 16.00 uur

142_1.ry_slow-down_agenda

XL Restorative Yoga – Claudia Heere

Last van een donkere dagen dip? Heb je behoefte aan een moment voor jezelf, maar kom je er steeds niet toe? Wil je beter leren voelen hoe het met je gaat?

Herkenbaar? Dan is Restorative Yoga wat jij nodig hebt!

Restorative Yoga is een zachte, verstillende yogavorm die nauwelijks inspanning van je vraagt. In de liggende en zittende yogaposes wordt het lichaam ondersteund door bolsters, dekens en (meditatie)kussens hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen.
Een ontspannen lichaam en de focus op de adem maken de weg vrij voor een innerlijk schouwen. Door de stilte in jezelf op te zoeken ontstaat er ruimte op verschillende niveaus: in het fysieke lichaam (houdingen), het energie/emotionele lichaam (voelen) en het mentale lichaam (denken).
De poses worden langer aangehouden –soms wel 15 minuten– zodat je voldoende tijd hebt om van de ‘doe-modus’ over te schakelen naar de ‘zijn-modus’.

Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen, herstellen en helen, van buiten naar binnen.

Restorative betekent ‘herstellend’. Het herstelt het lichaam van de gevolgen van dagelijkse stress. Restorative Yoga is geschikt voor mensen met spanningsklachten en burn-out, maar ook bij oververmoeidheid, in een herstelproces van blessure of ziekte, bij overgangsklachten of hormonale disbalans. Eigenlijk voor iedereen die het wat rustiger aan zou moeten of willen doen.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zondag 14 februari
Tijd: 13.30 uur – 16.00 uur
Investering: € 30,–
Aanmelden en betalen via Bodhi.tickets

zondag 21 februari 2021
10.30 – 16.30 uur

155_1.850_1971-1

Vrouwen Winter Boost – Claudia Heere en Maaike Borsboom

Heb je moeite om rust bij jezelf te vinden in deze onrustige tijd? Ben je vaak gestrest en futloos? Wil jij jouw immuunsysteem een boost geven? Of heb je gewoon zin om jezelf een heerlijke selfcare-dag cadeau te geven?

Doe dan mee met de Vrouwen Winter Boost: ‘Een nieuw begin’.

Buiten in de natuur is alles stil en in diepe rust om zich vanuit de diepte op te laden voor de komende lente. Momenteel worden we volop uitgedaagd om onze aandacht maar vooral naar buiten te richten. De winter vraagt ons echter om af te remmen, te verstillen en naar binnen te gaan. Deze retraite dag zullen we gehoor geven aan dit natuurlijke ritme en vertragen en verstillen, zodat er ruimte kan ontstaan voor innerlijke rust en inspiratie. Een mooi moment om het oude af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen.

Wat gaan we doen?

In de ochtend neemt Maaike je mee de natuur in. Je kunt het hoofd leeg laten waaien tijdens een stilte wandeling door het prachtige Abwoudsebos in Delft-Zuid. De stilte wordt afgewisseld met mindfulness oefeningen en Qi gong, met uitzicht op een weiland met koeien.

Tussen de middag is er een heerlijke vegan lunch.

In de middag laat Claudia je werkelijke rust ervaren tijdens een XL workshop Restorative yoga. Restorative of herstel yoga is een verstillende yogavorm die nauwelijks inspanning van je vraagt. In de liggende en zittende yogaposes wordt het lichaam ondersteund door bolsters, dekens en (meditatie)kussens, hierdoor word je uitgenodigd om ontspanning toe te laten. Je ligt langer in een pose –soms wel 15 minuten– zodat je voldoende tijd hebt om van de ‘doe-modus’ over te schakelen naar de ‘zijn-modus’.

Aan het eind van de dag ga je naar huis met mooie selfcare-tips. Zodat je zelf thuis aan de slag kunt om het opgeladen gevoel gedurende de rest van de winter vast te houden en straks vol inspiratie te beginnen aan de lente!

Waar: Een mooie groene locatie in Delft-Zuid
Wanneer: zondag 21 februari
Tijd: 10.30 uur – 16.30 uur
Investering: € 99,–
Aanmelden via Maaike Borsboom van ‘Natuur Zijn, natuur coaching en meditatieworkshops’ te Delft maaike@natuurzijn.nl