vrijdag 18 oktober 2019
t/m 20 oktober 2019

10.00 – 21.00

144_1.lomi_lomi

Hawaiiaanse massage – Ricardo Balkhoven

Bodhi Yoga en Mindfulness introduceert een unieke kans voor diep helend en ontspannend lichaamswerk. Ricardo Balkhoven, sjamanistische beoefenaar opgeleid in Hawaii komt opnieuw naar onze studio met zijn magische traditionele Lomi Lomi

Verbind je met de Hawaiiaanse Aloha! Lomi Lomi-massage met zijn ‘liefdevolle aanraking’, werkt zijn magie op alle niveaus; fysiek, emotioneel en spiritueel, brengt herstel, transformatie naar een gevoel van en een staat van heelheid en eenheid. Werkt positief op een veelheid van klachten; bijvoorbeeld op angst, stress, trauma, spanning, slapeloosheid etc.

Het verschil met andere massages ligt in de Hawaiiaanse tradities, overtuigingen en unieke technieken, verweven in deze massage. Lomi Lomi’s kernfilosofie is dat alle dingen harmonie en liefde zoeken, inclusief het lichaam, geest en ziel.

Raymond Vijverberg: een diepe, mooie en bevrijdende ervaring
Germaine: Dit was onvergelijkbaar met welke massage ik ooit ontving. Een echt aanrader.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 18, zaterdag 19, zondag 20 oktober
Tijd: op afspraak
Kosten: € 125,– introductiekorting op de eerste behandeling €20,–
Aanmelden via rbalkhoven@gmail.com of Whatsapp:+34639283466 (Ricardo woont in Spanje)
Meer over Ricardo en zijn Lomi Lomi: vidavital.eu

Boek tijdig er is beperkt plaats

vrijdag 18 oktober 2019
19.45 – 21.30

132_1.81_1_ad_4490

Helend Klankconcert – Roel Meelkop

Heerlijk ontspannen het weekend in? Kom naar een vrijdagavond-klankconcert bij Centrum Bodhi. Een heel aangename en niet-inspannende manier om de voorbije week helemaal los te laten, en je natuurlijke energie weer in balans te laten komen.

Wat is een helend klankconcert?

Een klankconcert duurt een kleine 2 uur, waarbij je de klanken liggend ondergaat. Liggend op een mat, desgewenst met een kussentje onder het hoofd. Na een korte begeleide meditatie kun je je overgeven aan de energie van de klanken van bronzen en kristallen klankschalen, gong, speciale trommels en nog andere instrumenten. De trilling van elk van deze instrumenten werken diep in op lichaam, geest en ziel.

De klanken hebben de potentie om te leiden tot volledige ontspanning, tot zogeheten ‘droomreizen of beeldreizen’, of simpelweg tot een heerlijke diepe slaap – terwijl de klanken hun helende werk doen.

Elke keer een uniek concert

De concerten worden regelmatig gehouden. Geen concert is hetzelfde.
De energie van het moment en van de groep bepaalt wat er gebeurt, en met welk resultaat. In die zin maken ook de deelnemers het elke keer weer tot een unieke gebeurtenis, een unieke ervaring. Even niets te hoeven doen, brengen of veroorzaken, alleen ontvangen.

Over Roel Meelkop

Roel Meelkop volgde zijn opleiding tot klankheler bij Hans Uijleman. Roel werkt al jaren lang op uiteenlopende manieren met klank en geluid, en gaf al vele concerten in binnen- en buitenland. Het helende aspect van de concerten is vrij recent een belangrijk aandachtspunt voor hem geworden.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 18 oktober
Tijd: 19.45 uur – 21.30 uur
Kosten: € 20,–
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager
Kijk ook eens op: quilaut.nl

Na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Het aantal deelnemers is beperkt!

zondag 03 november 2019
14.00 – 16.30 uur

145_1.ry_agenda_relax

XL Restorative Yoga – Claudia Heere

Last van een donkere dagen dip? Voel je je vaak uitgeput als je wakker wordt? Heb je behoefte aan een moment voor jezelf, maar kom je er steeds niet toe? Doe je meer dan je kunt of moet?

Herkenbaar? Dan is Restorative Yoga wat jij nodig hebt!

Restorative Yoga is een zachte, verstillende yogavorm die nauwelijks inspanning van je vraagt. In de liggende en zittende yogaposes wordt het lichaam ondersteund door bolsters, dekens en (meditatie)kussens hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen.
Een ontspannen lichaam en de focus op de adem maken de weg vrij voor een innerlijk schouwen. Door de stilte in jezelf op te zoeken ontstaat er ruimte op verschillende niveaus: in het fysieke lichaam (houdingen), het energie/emotionele lichaam (voelen) en het mentale lichaam (denken).
De poses worden langer aangehouden –soms wel 15 minuten– zodat je voldoende tijd hebt om van de ‘doe-modus’ over te schakelen naar de ‘zijn-modus’.

Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen, herstellen en helen, van buiten naar binnen.

Restorative betekent ‘herstellend’. Het herstelt het lichaam van de gevolgen van dagelijkse stress. Restorative Yoga is geschikt voor mensen met spanningsklachten en burn-out, maar ook bij oververmoeidheid, in een herstelproces van blessure of ziekte, bij overgangsklachten of hormonale disbalans. Eigenlijk voor iedereen die het wat rustiger aan zou moeten of willen doen.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zondag 17 november
Tijd: 14.00 uur – 16.30 uur
Investering: € 27,50
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

woensdag 06 november 2019
t/m 18 december 2019

18.00 – 19.15

131_1.monkey_mind_1

Bodhi cursus mediteren

Herken je het? Uiteenlopende gedachten die ronddwarrelen in je geest. Gedachten die je het zicht benemen op wat je werkelijk wil, wat je werkelijk te doen staat? Voor het verwerven van een heldere geest is recreatieve ontspanning alleen niet voldoende, hiervoor is het nodig dat de geest getraind wordt. Meditatie is hiervoor een aloude en bewezen methode.

Waarom mediteren?

In het dagelijks leven zijn we met onze aandacht sterk gericht op de wereld buiten ons. Met geest en zintuigen reiken we bijna voortdurend uit naar datgene wat zich buiten ons bevindt, en vinden daar vaak van alles van.
In meditatie doen we het omgekeerde. We laten dagelijkse beslommeringen, meningen, analyses, et cetera los, en keren met onze aandacht naar binnen. We richten onze aandacht op een zelfgekozen object van meditatie (de adem, een mentaal beeld, een kaarsvlam) en proberen onze aandacht daar te houden.
Dat gaat meestal niet meteen vanzelf. Het is door te oefenen dat we de neigingen van de onrustige geest leren kennen en hanteren. Naarmate we hierin groeien neemt de kwaliteit van leven en van gedachten toe, worden we energieker, meer geconcentreerd en meer ontspannen.

Voor wie?

De Bodhi Cursus Mediteren is er voor iedereen die wil kennismaken met wat mediteren is, hoe het werkt, en wat het je kan brengen. Ervaring met mediteren is niet vereist. Je kunt de cursus volgen om beter te leren ontspannen bij een druk leven, om je concentratievermogen te versterken, om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Of vanuit een behoefte je te bevrijden van dwangmatig denken.

Wat wordt geleerd?

Tijdens de cursus wordt ingegaan op verschillende technieken en tradities van mediteren, maar de nadruk ligt op het doen, op de beoefening. Dat betekent ook aandacht voor een bij jou passende zithouding. Doel van de cursus is de deelnemer in staat te stellen het mediteren na afloop van de cursus thuis zelfstandig voort te zetten. Dat betekent ook aandacht voor een juiste, bij de persoon passende zithouding. Als het lukt, op een meditatiekussen, maar een stoel kan ook prima voldoen.

Wanneer: 6 woensdagavonden 6 november t/m 18 december
Tijd: 18.00-19.15 uur
Investering: € 99,–
Aanmelden en betalen via

maandag 11 november 2019
t/m 19 januari 2020

11.30 – 12.45 uur

119_1.babymassage_cj_en_jo

Bodhi cursus babymassage

Bij ayurveda vormt massage een belangrijk onderdeel van de (dagelijkse) verzorging van het lichaam, zeker ook bij baby’s. Door middel van massage geef je je baby liefde en aandacht, en daarnaast verbeter je zijn/haar bloedcirculatie, spijsvertering en lymfestroom. Je stimuleert daarbij ook het lichaamsgevoel van je baby (zoals ‘dit is de buitenkant van mijn lichaam’ en ‘die voet hoort ook bij mij’). Massage is een prachtige gelegenheid voor zowel de ouder als de baby om elkaar op liefdevolle wijze te leren kennen. Door regelmatig te masseren leer je de lichaamstaal van je kindje verstaan, geef je aandacht en leer je in te spelen op zijn/haar behoeften.

Net zoals bij de volwassenen is de ayurvedische babymassage een volledige lichaamsmassage, waarbij gebruik gemaakt van warme olie, zoals amandelolie. Omdat de allerjongste baby’s moeten leren wennen aan de specifieke aanraking, worden zij gemasseerd met een deegballetje. Hoe groter en steviger je baby wordt, hoe meer je direct met de handen gaat masseren. De massage volgt de ontwikkeling van je baby. In eerste instantie is de massage heel globaal, hoe meer je baby zich bewust wordt van de specifiekere onderdelen van zijn/haar lichaam, hoe gedetailleerder de massage wordt. Hoe globaal of gedetailleerd de massage ook is, altijd wordt het volledige lichaam gemasseerd.

De cursus babymassage bestaat uit drie lessen. In de eerste les leer je masseren met het deegballetje, bij de twee daarop volgende lessen masseer je met de handen. De eerste lessen worden dicht op elkaar gegeven. De derde les na ca 2 maanden. Dat geeft je tijd om je de basismassage eigen te maken. Als je kindje dan weer wat gegroeid is en het lichaamsbewustzijn steeds sterker wordt, volgt de derde en laatste les met een meer gedetailleerde massage.

Je ontmoet andere moeders/ouders en hun baby’s en er is ruimte onderling ervaringen en tips & trucs uit te wisselen. Na het masseren van de baby’s is er gelegenheid tot voeden en thee drinken en worden, als het moment het toelaat, enkele eenvoudige yoga-oefeningen voor de moeders aangereikt.

De cursus babymassage is bedoeld voor ouders met een kindje vanaf 4 weken tot 4 maanden oud bij aanvang van de cursus. Vaders zijn uiteraard ook van harte welkom.

Wanneer: Les 1 op maandag 11 november van 11.30 – 12.45 uur, les 2 op maandag 25 novembervan 11.30 – 12.45 uur. De derde les op zondagochtend 19 januari van 11.00 – 12.15 uur
Kosten: € 90,– voor 3 bijeenkomsten incl. lesmateriaal, een flesje massage-olie, thee met lekkers.
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager==
Aantal deelnemers: minimaal 4 baby’s, maximaal 6

zaterdag 16 november 2019
13.00 – 17.00 uur

148_1.stembevrijding

Workshop Stembevrijding – Neda Boin

Durf jij vrijuit te zingen? Je stem moeiteloos te laten klinken en uitdrukking te laten geven aan wat je voelt? Vaak hebben we geleerd om alleen te zingen als het helder klinkt, zuiver is, met een mooie klank. Gericht op de prestatie, zo goed mogelijk. Voldoen we niet aan dat beeld, dan houden we onze mond, of zingen we alleen onder de douche.

Ook in emotioneel opzicht kan de stem onvrij zijn. Dat je – wellicht door een klein of juist heel groot iets wat ooit tegen je gezegd is – ‘besloten hebt’ beter geen uitdrukking meer te geven aan je gevoelens. Omdat je vindt dat je er niet toe doet, dat anderen het wel beter zullen weten, of uit angst om dom over te komen.

Stembevrijding

Met Stembevrijding geef je klank aan wat er op dit moment in jou leeft, wat jij nu ervaart, wat jouw lichaam aangeeft. Het geeft ruimte om ingebedde overtuigingen los te laten. Zoals wolken die wegdrijven waardoor het pure licht van de zon tevoorschijn komt. Het gaat over zingen omdat je wilt zingen. Om door middel van je stem je hart te laten spreken. Wat je al zingend tegenkomt staat niet los van wat er zich verder in je leven afspeelt.

In deze workshop leer je onder de bezielende leiding van Neda Boin je stem te laten horen. Om je stem vrij te maken, en los te laten wat zo lang al naar buiten wilde. Zingen zonder oordeel, zonder etiket of het mooi, lelijk, vals of geweldig klinkt. Iedereen kan meedoen!

“Neda not only just guided, but even more beautiful: musically guided to help open up deep blocks, sing through them and letting them go. I’m so grateful for this transformational process that started with this”

Over Neda

Neda Boin is professioneel zangeres en songwriter. In 2014 studeerde zij af bij zowel het Rotterdams Conservatorium als bij de Stembevrijders Academie van Jan Kortie. Stembevrijding was in eerste instantie een persoonlijke weg. Om vrijer te kunnen zingen en weer de kinderlijke vreugde te kunnen ervaren tijdens het zingen. Iets wat ze na twee jaar conservatorium, waar het vooral om technisch en mooi zingen ging, was kwijtgeraakt.

Inmiddels geeft zij al een aantal jaren workshops en bijscholingen Stembevrijding. Dit begon met sessies in een maandlange retraite in een prachtig landschap in Utah (VS), en werd al snel gevolgd door andere retraites en workshops in o.a. Mexico, New York, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

In 2013 werd Neda tweede in de finale van de Grote Prijs van Rotterdam en later won ze zowel de publieks- als juryprijs bij de Music Matters Award en werd muziekambassadeur van Rotterdam. In 2015 drong ze door tot de laatste acht kandidaten van The Voice Of Holland. Neda heeft 2 ep’s/cd’s uitgebracht: ‘When Lambs Become Lions’ (2014) en ‘The Light Has Come’ (2018).

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 16 november
Tijd: 13.00 uur – 17.00 uur
Investering: € 85,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager
Kijk ook op: nedaboin.com

dinsdag 26 november 2019
t/m 28 januari 2020

19.30 uur – 21.45 uur

133_1.bodhi_nu_mikis

Bodhi Mindfulness training

In het dagelijks leven doen we veel op de automatische piloot. We zijn ergens mee bezig, maar zijn er niet echt bij aanwezig. We zijn met onze aandacht en onze gedachten ergens anders. We ontkoppelen onszelf op die manier van het moment, van het hier en nu.

Wat is mindfulness?

Mindfulness helpt ons weer bewust contact te maken met het concrete hier en nu. Mindfulness betekent letterlijk ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’. Het tegenovergestelde van de automatische piloot dus. Mindfulness gaat over de kunst om met je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Over bewust keuzen kunnen maken in het moment, in plaats van ‘automatisch’ te reageren op prikkels uit je omgeving, of in jezelf.

Voor wie?

De Bodhi Mindfulness-training is bedoeld voor iedereen die zich bewust wil worden van zijn ingesleten patronen en automatismen, om er vervolgens iets aan te kunnen doen. Voor iedereen die zich minder wil laten meeslepen door zijn of haar eigen gedachten en emoties, of die van anderen. Zonder zich hiervoor te willen afsluiten! Door het beoefenen van mindfulness krijg je ook een scherper zicht op de werking van je eigen, menselijke geest.

Praktische informatie

De training Mindfulness bestaat uit 8 bijeenkomsten plus een onderhoud sessie ongeveer 2 maanden na de achtste bijeenkomst. De training wordt gegeven op dinsdagavonden van 19.30–21.45 uur. De laatste training van 2019 start op 26 november en vervolgens op 3, 10, 17 december en 7, 14, 21 en 28 januari 2020.

De kosten van de Mindfulness-training zijn € 395,– (incl. 21% BTW). De trainer is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN (cat. 2), check of je ziektekostenverzekeraar de training deels of geheel vergoedt!

Over de trainer

Mikis Stekelenburg (1969) is opgeleid aan de Erasmus Universiteit als organisatiesocioloog. Midden jaren 2000 verruilde hij zijn baan voor het ondernemerschap. Hij volgde in die jaren een tweetal trainersopleidingen, een coachopleiding, de 4-jarige yoga docentenopleiding van de Yoga Academie Nederland en een opleiding tot mindfulness-trainer.

Met ‘mindfulness’ kwam hij voor het eerst in aanraking eind jaren ’90. Hij volgde een 8-daagse aandachtstraining bij Elvira Wielinga (trainer en arts) en was diep geraakt door de houding waarmee mindfulness wordt beoefend, en door de kracht en eenvoud van de oefeningen.

Op dit moment is Mikis docent yoga en meditatie bij centrum Bodhi, waarvan hij één van de oprichters is.

Aanmelden kan via e-mail: mikis@centrumbodhi.nl of telefonisch: 010 2130889.

Wanneer: 8 dinsdagavonden vanaf 26 november en vervolgens op 3, 10, 17 december en 7, 14, 21 en 28 januari 2020.
Tijd: 19.30–21.45 uur
Kosten: € 395,– (incl. 21% Btw)
Bij annuleren korter dan 21 dagen voor aanvang van de training is de deelnemer 20% van het bedrag verschuldigd, bij annuleren korter dan 14 dagen voor aanvang 40%. Bij annulering na aanvang van de training is het volledige bedrag verschuldigd.
Aanmelden bij Bodhi Yoga en Mindfulness: mikis@centrumbodhi.nl
We nemen dan spoedig contact met je op.

vrijdag 13 december 2019
19.45 – 21.30

149_1.81_1_ad_4490

Helend Klankconcert – Roel Meelkop

Heerlijk ontspannen het weekend in? Kom naar een vrijdagavond-klankconcert bij Centrum Bodhi. Een heel aangename en niet-inspannende manier om de voorbije week helemaal los te laten, en je natuurlijke energie weer in balans te laten komen.

Wat is een helend klankconcert?

Een klankconcert duurt een kleine 2 uur, waarbij je de klanken liggend ondergaat. Liggend op een mat, desgewenst met een kussentje onder het hoofd. Na een korte begeleide meditatie kun je je overgeven aan de energie van de klanken van bronzen en kristallen klankschalen, gong, speciale trommels en nog andere instrumenten. De trilling van elk van deze instrumenten werken diep in op lichaam, geest en ziel.

De klanken hebben de potentie om te leiden tot volledige ontspanning, tot zogeheten ‘droomreizen of beeldreizen’, of simpelweg tot een heerlijke diepe slaap – terwijl de klanken hun helende werk doen.

Elke keer een uniek concert

De concerten worden regelmatig gehouden. Geen concert is hetzelfde.
De energie van het moment en van de groep bepaalt wat er gebeurt, en met welk resultaat. In die zin maken ook de deelnemers het elke keer weer tot een unieke gebeurtenis, een unieke ervaring. Even niets te hoeven doen, brengen of veroorzaken, alleen ontvangen.

Over Roel Meelkop

Roel Meelkop volgde zijn opleiding tot klankheler bij Hans Uijleman. Roel werkt al jaren lang op uiteenlopende manieren met klank en geluid, en gaf al vele concerten in binnen- en buitenland. Het helende aspect van de concerten is vrij recent een belangrijk aandachtspunt voor hem geworden.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 13 december
Tijd: 19.45 uur – 21.30 uur
Kosten: € 20,–
Aanmelden en betalen via Bodhi.fitmanager
Kijk ook eens op: quilaut.nl

Na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Het aantal deelnemers is beperkt!

zaterdag 14 december 2019
13.30 – 16.30 uur

146_1.adem-en-ademtherapie

Workshop Yoga en Adem – Fianne Mulder

Ademen is leven. Maar de adem is zoveel meer dan alleen de gasstofwisseling. De adem is het belangrijkste middel om prana, vitale levensenergie, in je op te nemen en verbindt als zodanig je innerlijke wereld met de wereld om je heen. In jezelf vormt de adem de verbinding tussen lichaam en geest, tussen voelen en denken, en van buiten naar binnen.

Zoals je denkt, zo adem je en zo voel je je
Zoals je ademt, zo denk je en zo voel je je
Zoals je je voelt, zo adem je en en zo denk je

In deze workshop leer je hoe de adem het lichaam en het denken met elkaar verbindt en hoe adem, voelen en denken elkaar onmiddellijk beïnvloeden.

De adem heeft alles te maken met spanning en ontspanning, zowel fysiek als in het denken. Je kunt de adem ervaren in verschillende gebieden in het lichaam. In elk gebied verbindt de adem je met andere kwaliteiten en emoties in jezelf. In het ene gebied ben je vaak meer thuis dan in het andere – wat zegt dit je? Hoe kun je jezelf krachtiger of juist meer ontspannen voelen in een bepaald gebied? Door middel van de adem breng je je aandacht naar binnen, verbind je denken met voelen en word je je hiervan bewust.

Na de introductie volgt een hatha yogales, waarin de verschillende ademgebieden ervaren worden. Aansluitend aan de workshop staat een kopje thee voor je klaar.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 28 september
Tijd: 13.30 uur – 16.30 uur
Investering: € 45,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager

vrijdag 20 december 2019
19.30 – 21.30 uur

141_1.bodhi_tratak

XL yogales met Tratak meditatie – Fianne Mulder

Het licht in jezelf!
De winter is de periode waarin de natuur pas op de plaats maakt. Een moment van rust. Maar onder de oppervlakte gebeurt er alweer van alles om straks de groei in de lente en overvloed van de zomer te kunnen laten ontstaan.

Ook mensen hebben zo’n periode van rust en bezinning nodig. Af en toe even stilstaan, uit de hectiek, geeft rust. En rust brengt vaak onvermoede inzichten, ideeën en inspiratie voor de toekomst. De naar binnen gekeerde aandacht is nodig om het licht in jezelf te doen ontwaken.

De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. Daarna worden de dagen langzaamaan weer langer en keert het licht terug in de wereld. Om hierbij stil te staan en ook om het licht in jezelf aan te wakkeren, ben je op vrijdag 20 december van harte welkom bij deze speciale ‘Het licht in jezelf’ yogales met tratak-meditatie.

Wat gaan we doen?

In deze les zoeken we de rust, concentratie en het licht in onszelf met yoga- en ademoefeningen, gevolgd door een tratak-meditatie (Trataka). Trataka is zowel een reinigingsmethode voor de ogen, als een hulpmiddel om de concentratie te verhogen. De ogen reflecteren onze geest: is het denken onrustig, dan zijn de ogen ook onrustig. Door de ogen te reinigen van alles wat zich op het netvlies bevindt, en ze bewust een rustpunt te geven, wordt ook het denken rustiger. Vanuit deze innerlijke rust ontstaat innerlijke helderheid en inzicht. Het licht van buiten ontwaakt zo het licht in jezelf.

Er zijn verschillende soorten Trataka: je kunt je richten op een kaarsvlam, een stip op de muur, een yantra, de volle maan, de opgaande zon of een afbeelding. In deze XL-les doen we Trataka op de vlam van een ghee-lampje. Dit lampje maak je zelf. De vlam van een ghee-lampje is stil en helder. Door je te concentreren op de vlam wordt het denken rustiger. Het licht van de vlam verbindt je met het licht in jezelf, je innerlijk weten. En de warmte van de vlam, samen met het heldere licht, reinigt en verzacht de ogen.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 20 december
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur
Investering: €22,–
Aanmelden en betalen via: Bodhi.fitmanager