vrijdag 19 oktober 2018
19.30 – 21.30

132_1.81_1_ad_4490

Helend Klankconcert – Roel Meelkop

Heerlijk ontspannen het weekend in? Kom naar een vrijdagavond-klankconcert bij Centrum Bodhi. Een heel aangename en niet-inspannende manier om de voorbije week helemaal los te laten, en je natuurlijke energie weer in balans te laten komen.

Wat is een helend klankconcert?

Een klankconcert duurt een kleine 2 uur, waarbij je de klanken liggend ondergaat. Liggend op een mat, desgewenst met een kussentje onder het hoofd. Na een korte begeleide meditatie kun je je overgeven aan de energie van de klanken van bronzen en kristallen klankschalen, gong, speciale trommels en nog andere instrumenten. De trilling van elk van deze instrumenten werken diep in op lichaam, geest en ziel.

De klanken hebben de potentie om te leiden tot volledige ontspanning, tot zogeheten ‘droomreizen of beeldreizen’, of simpelweg tot een heerlijke diepe slaap – terwijl de klanken hun helende werk doen.

Elke keer een uniek concert

De concerten worden regelmatig gehouden. Geen concert is hetzelfde.
De energie van het moment en van de groep bepaalt wat er gebeurt, en met welk resultaat. In die zin maken ook de deelnemers het elke keer weer tot een unieke gebeurtenis, een unieke ervaring. Even niets te hoeven doen, brengen of veroorzaken, alleen ontvangen.

Over Roel Meelkop

Roel Meelkop volgde zijn opleiding tot klankheler bij Hans Uijleman. Roel werkt al jaren lang op uiteenlopende manieren met klank en geluid, en gaf al vele concerten in binnen- en buitenland. Het helende aspect van de concerten is vrij recent een belangrijk aandachtspunt voor hem geworden.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: vrijdag 19 oktober
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur
Kosten: € 22,50 / bodhi-leden € 20,–
Aanmelden: bij Bodhi Yoga en Mindfulness info@centrumbodhi.nl
Kijk ook eens op: quilaut.nl

Voor en na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Het aantal deelnemers is beperkt!

zaterdag 03 november 2018
11.00 – 17.00 uur

137_1.dsc09606-yogaflow-2

Workshop Restorative Yoga (bijscholing) – Diana van der Gaast

Bijscholing voor yogadocenten (5 bijscholingspunten Vyn). Ook voor yoga beoefenaars die het effect van deze herstellende yoga willen ervaren en geïnteresseerd zijn in de theorie van het opwekken van de ‘relaxation response’.

Wat is Restorative yoga?

Restorative (herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt in liggende poses ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te laten en diep te ontspannen. De poses worden langer aangehouden – soms wel tot 15 minuten – dan in een Hatha Yoga les, zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’.

De focus is op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen. D.m.v. het uitnodigen van adembeweging kan er ruimte gecreëerd worden in gebieden waar spanning voelbaar is. Een Restorative yogales is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens ervoor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Restorative betekent herstellend. Het herstelt je lichaam van de effecten van dagelijkse en chronische stress. Deze yoga vorm is dan ook met name geschikt bij stress gerelateerde klachten, en draagt bij aan herstel van een blessure of ziekte. Kortom, als je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning.
Restorative Yoga is een Yin-vorm en tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op de Yang-stijl lessen zoals bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.

Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen.

Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van mindfulness gebruikt in een RY les.

Grondlegger is de Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij gebruikte allerlei props (hulp/steunmiddelen), zoals kussens, blokken, dekens en riemen, om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van stijfheid of blessures. Later is het verder ontwikkeld door zijn student Judith Hanson Lasater die het verspreidde in Amerika.

Inhoud workshop

  • ervaren van Restorative Yoga in de ochtend en middag;
  • de werking van Restorative Yoga op het parasympatische zenuwstelsel door het opwekken van de ‘relaxation response’;
  • pijlers van Restorative Yoga;
  • voordelen van Restorative Yoga.

Over Diana

Diana van der Gaast is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulness trainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter. Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert stilteretraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor docenten.

Waar: Bodhi Yoga en Mindfulness
Wanneer: zaterdag 3 november
Tijd: 11.00 uur – 17.00 uur
Kosten: € 92,50 inclusief hand-out
Je kunt het bedrag overmaken naar bankrek. NL95TRIO0198572751 onder vermelding van je naam en ‘Bijscholing Diana van der Gaast’. Je inschrijving is definitief als we je betaling hebben ontvangen. 
Aanmelden: bij Bodhi Yoga en Mindfulness info@centrumbodhi.nl
Aantal deelnemers: Minimaal 10, maximaal 16.

woensdag 21 november 2018
t/m 16 januari 2019

17.45 – 19.00

131_1.monkey_mind_1

Bodhi cursus mediteren

Herken je het? Uiteenlopende gedachten die ronddwarrelen in je geest. Gedachten die je het zicht benemen op wat je werkelijk wil, wat je werkelijk te doen staat? Voor het verwerven van een heldere geest is recreatieve ontspanning alleen niet voldoende, hiervoor is het nodig dat de geest getraind wordt. Meditatie is hiervoor een aloude en bewezen methode.

Waarom mediteren?

In het dagelijks leven zijn we met onze aandacht sterk gericht op de wereld buiten ons. Met geest en zintuigen reiken we bijna voortdurend uit naar datgene wat zich buiten ons bevindt, en vinden daar vaak van alles van.
In meditatie doen we het omgekeerde. We laten dagelijkse beslommeringen, meningen, analyses, et cetera los, en keren met onze aandacht naar binnen. We richten onze aandacht op een zelfgekozen object van meditatie (de adem, een mentaal beeld, een kaarsvlam) en proberen onze aandacht daar te houden.
Dat gaat meestal niet meteen vanzelf. Het is door te oefenen dat we de neigingen van de onrustige geest leren kennen en hanteren. Naarmate we hierin groeien neemt de kwaliteit van leven en van gedachten toe, worden we energieker, meer geconcentreerd en meer ontspannen.

Voor wie?

De Bodhi Cursus Mediteren is er voor iedereen die wil kennismaken met wat mediteren is, hoe het werkt, en wat het je kan brengen. Ervaring met mediteren is niet vereist. Je kunt de cursus volgen om beter te leren ontspannen bij een druk leven, om je concentratievermogen te versterken, om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Of vanuit een behoefte je te bevrijden van dwangmatig denken.

Wat wordt geleerd?

Tijdens de cursus wordt ingegaan op verschillende technieken en tradities van mediteren, maar de nadruk ligt op het doen, op de beoefening. Dat betekent ook aandacht voor een bij jou passende zithouding. Doel van de cursus is de deelnemer in staat te stellen het mediteren na afloop van de cursus thuis zelfstandig voort te zetten. Dat betekent ook aandacht voor een juiste, bij de persoon passende zithouding. Als het lukt, op een meditatiekussen, maar een stoel kan ook prima voldoen.

Wanneer: 6 woensdagavonden vanaf 21 november, vervolgens op 28 november, 5,12 en 19 december en een opfris-sessie op woensdag 16 januari 2019
Tijd: 17.45-19.00 uur
Investering: € 99,–
Aanmelden bij Bodhi Yoga en Mindfulness: mikis@centrumbodhi.nl